Sisakvirág tanösvény

A Sisakvirág tanösvényt a PERIURBAN Parks pályázatból készítette el a megrendelő, több, mint 10 évvel ezelőtt. A pályázatban 14 európai uniós partner vett részt, akik város körüli zöldterületek, parkok, tradicionális mezőgazdasági területek kezelői voltak.

A tanösvény a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt zöld háromszög turistaútjára épült. Hossza 9,5 km, a szintkülönbség 420 m. A tájékozódást 8 db információs tábla segíti, melyekkel az erre járót az itt fellelhető természeti értékekről és a természetvédelem lehetőségeiről tájékoztatják.

A tanösvény 8 táblájából 7 erősen leromlott állapotban volt, mindössze a Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba kihelyezett tábla került korábban felújításra. Cégünk munkatársai a maradék 7 táblát teljeskörűen felújították, a táblatartó szerkezeteket visszacsiszolták, újrafestették, mind a lábakat, mind pedig a szerkezeteket megerősítettük. A táblákban található információs tartalom is újranyomtatásra került, dibond lemezre, teljesen megújultak a tartókeretek is.

Sajnos a speciális fenyőből készült nemzeti parkos "korona" szerkezetek megmentésére, azok állaga miatt már nem volt lehetőség. Ugyanakkor ez a tanösvény egyik ritka példája annak, hogy a korábban megfelelően kivitelezett, akác anyagból létesített erdei építmények, tanösvények élettartama jelentősen meghosszabbítható, és egy 10 éves akác tábla - megfelelő karbantartás mellett - újabb 10 éves ciklusban is tovább tudja szolgálni a látogatókat.

Helyszín
Budakeszi és Nagykovácsi
Átadás időpontja
2022. December
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Ízelítő projektjeinkből
mapcalendar-fullmagnifierchevron-down